Fonyódi Önkéntes Tűzoltózenekar története

 

           

            Az 1920-as évek végén alakult a zenekar. Akkor a Levente zenekara nevet viselte. A helyi katolikus templom kántorának vezetésével működött. Egyházi és nemzeti ünnepeken egyaránt muzsikáltak, ám akkoriban még főként templomi énekek szolgáltatták a repertoárt.

            Az 1950-es évek elején következett be a profilváltás, ugyanis ekkor alakult át tűzoltózenekarrá. Az egyenruha ezt a státuszt erősítette. Főleg indulókat játszottak nemzeti ünnepeken, valamint társadalmi temetéseken gyászindulókat. Néhány magyar népdal, illetőleg polka is előadásra került rendezvényeken.

            Ezt a korszakot az 1990-es évek végéig Vovgo József karmester irányította. Később Varga Ferenc karmester látta el a művészeti vezetői feladatkört, mintegy öt esztendőn keresztül. A repertoár az ő karmesterként töltött időtartama alatt a duplájára emelkedett. Filmzenék és világslágerek egyaránt szerepet kaphattak a koncertek műsoraiban. A nagyobb szabású fellépéseken 28-30-as létszámmal volt jelen a csapat. Ebben az időszakban kaptuk meg a Megyei Közgyűléstől a Megye Polgáraiért kitüntetést.

 

            2006-tól Kiss Ferenc a zenekar karnagya. Továbbra is rendszeresen játszottak és játszanak indulókat, menetzenéket, filmzenéket, keringőket, jazz számokat, így a Tisztelt Publikum megtalálhatja a műsorszámok közt azt, amely biztosan elnyeri a tetszését. A csapat nem pusztán zenei együttesként, hanem baráti társaságként is működik. A névnapokat, születésnapokat megtartják; segítenek egymásnak mindenben, egy olyan közösséget alkotnak, melynek tagjai célként, hobbiként, valamint feladatként tekintenek a hangversenyekre és az előttük álló feladatokra. A legfiatalabb korosztálytól az idősekig minden korcsoport előfordul, ezáltal a kicsik tanulhatnak a nagyoktól, ám az idősek is betekintést nyerhetnek a fiatalság ügyeinek rejtelmeibe. Igyekszenek sokat kirándulni, programokat szervezni a próbákon kívül is, egy nagyobb családként nevetnek együtt, beszélgetnek, kártyáznak, esznek-isznak, miközben minden péntek este 7-10-ig keményen dolgoznak az előadások sikereinek érdekében.